У Лопарама представљен пети и шести број часописа „Бокатин Дијак“

Промоција петог броја Бокатин Дијак у Лопарама

 

У Лопарама је вечерас представљен пети и шести број часописа за језик, књижевност и духовност „Бокатин Дијак“, чији је издавач Центар за културу и информисање из овог мјеста.

Један од иницијатора покретања овог часописа Слободан Јовић рекао је да се први број „Бокатиног Дијака“ појавио у октобру 2012. године, а покренули су га, уз Јовића, Немања Миловановић и Марко Томић.

Часопис је, како наглашава уредништво, добио име по некрополи /стећку/ који се налази на Мајевици, а датира из 15. вијека и представља један од најстаријих писаних споменика на овом подручју.

Најновији број садржи 10 рубрика – Разговор, Проза, Преводи, Поезија, Драма, Критика, Баштина, Заоставштина, Духовност и Ликовна умјетност. „Бокатин Дијак“ је илустрован графикама Слободана Кнежевића Абија.

Међу ауторима и преводиоцима, чији су текстови објављени у овом броју, су Петар Милосављевић, Бранко Брђанин, Живорад Недељковић, Радмила Мечанин, Небојша Ћосић, Славољуб Марковић, Лабуд Драгић, Мирко Демић и други.

Часопис су лопарској публици представили уредници Слободан Јовић и Марко Томић, као и гост из Бањалуке Боро Капетановић који је истакао да су часописи попут овог драгоцјени и да су значајни за очување идентитета нашег народа.